Otkrivena tajna Titova rada u SSSR-u

 

Naslovnica knjigeKnjiga „Titove tajanstvene godine u Moskvi 1935.-1940.“ dr. Silvina Eiletza donosi šokantna otkrića iz Ruskog arhiva društvene i političke povijesti o tome kako je doista Josip Broz postao šef jugoslavenske partije, te gdje je bio i što je radio od izlaska iz zatvora nakon „bombaškog procesa“ 1935. do povratka u Zagreb 1940.

Taj je arhiv tek odnedavno otvoren za stručnjake istraživače. Izvorni dokumenti pohranjeni u arhivu, donedavno strogo tajni, koje je autor dr. Silvin Eiletz osobno pronašao i odabrao, popunjavaju najveću „crnu rupu“ u novijoj jugoslavenskoj i hrvatskoj povijesti. Razotkrivaju događaje i činjenice koje je Josip Broz tajio ili je o njima lagao, a povjesničarima su sve do nedavno bile nedostupne i nepoznate.

Dokumenti koje je autor izvukao na svjetlost dana originalne su „karakteristike“ koje je Josip Broz osobno, pod kodnim imenom Valter, u Moskvi pisao za sovjetsku tajnu policiju GPU/NKVD o svojim predratnim partijskim drugovima. Dokumenti otkrivaju da se Broz sam, dobrovoljno, ponudio da piše karakteristike. Autor zaključuje da je Tito bio „najveći denuncijant u Istočnoj Europi“. Izdao je i poslao u smrt ili u gulag i obje svoje tadašnje žene, brojne osobne prijatelje i dobročinitelje.

Sve su te karakteristike negativne i perfidno ocrnjuju Titove partijske drugove, osobito one za koje je Broz znao ili mislio da su mu konkurenti za mjesto generalnog sekretara. Na temelju tih karakteristika gotovo svi osnivači partije, sekretari, članovi CK, vodeći lijevi intelektualci, sveučilišni profesori i akademici, jugoslavenski emigranti i aktivisti bili su pozvani u Moskvu (ako već nisu tamo bili) i smjesta likvidirani, nakon montiranog procesa ili bez njega.

Staljin ga je pohvalio: „Tito je molodjec, on je sve svoje protivnike pobio!“

Autor se poziva na Milovana Đilasa koji je napisao da je, od ukupno oko 2500 predratnih članova partije, u Moskvi likvidirano njih oko 800. Sovjetski savez ih je poslije rata sve rehabilitirao, ali ne i Jugoslavija. Tu su javnosti ostali nepoznati.

U drugom dijelu knjige autor donosi šokantnu priču o koncentracijskim logorima na Sv. Grguru i Golom otoku u koje je Tito, prakticirajući kod kuće staljinističku doktrinu koju je naučio i usvojio u Moskvi, strpao sve preostale predratne partijske čelnike koji su nekim čudom preživjeli njegovu prijeratnu čistku.

Najzanimljiviji dokumenti koje je Josip Broz Tito osobno pisao u Moskvi ili slao šefovima Staljinove tajne policije iz Pariza, Beča i Jugoslavije objavljeni su u knjizi u faksimilu.

O autoru

Dr. Silvin Eiletz austrijski je povjesničar i psihoanalitičar rođen 1928. u Sloveniji. Predavao je na sveučilištima u Beču, Buenos Airesu i Mariboru, objavio je brojne studije o ruskoj filozofiji i povijesti, te iz područja psihoanalize. Autor je knjiga, „Povijest jedne kolaboracije: boljševici i Nijemci 1914.-1919.“ i „Tajne Kominterne“.

Knjigu možete naručiti na e-mail metropress@metropress.hr,
na telefon 01/3773-722, ili mobitel 099/7013-388.
Cijena: 160,00 kn

 

Urednik Ratko Bošković
Metropress Zagreb